HTML

Az élet fiúkkal

Három pasival élek együtt. Az egyik a férjem, a másik kettő a kisfiaim. Milyen az élet fiús anyaként? Néha vicces, néha küzdelmes, néha fárasztó. Sokszor nagyon jó, sokszor kiakasztó. Ebben a blogban gondolatokról, történetekről, örömökről, gondokról, sikerekről, küzdelmekről olvashatsz. Egy fiús anya hétköznapjairól.

Friss topikok

  • d.ancsika: hű, ez is nagyon jó téma. Amíg nem született meg Noah, egyfolytában azon agyaltam, hogy mit is fog... (2012.04.23. 20:30) Anyaként önzőnek lenni nagyon nehéz
  • d.ancsika: Szia, végre sikerült regisztrálnom, hogy tudjak kommentelni :-) Nem láttam még a filmet, pedig már... (2012.04.23. 20:10) A legszebb dolog
  • Rekucus: @laurynster: Szia! Köszi a bátorítást, ma már kicsit jobban vagyok. Csak néha rám jön ez a depi. D... (2011.11.20. 20:35) Néha nem lennék
  • PeZ: Szia Réka! Nagyon tetszik ez az írásod is, nagyon jól megfogta a lényeget... A saját kerserű tap... (2011.07.27. 15:21) Hét éve nyáron
  • Rekucus: Szia Zoli! Remélem itt azért nem lesz ilyen a helyzet, egyébként általában dícsérik ezt az ovit. ... (2011.06.23. 14:34) Óvoda vagy kiképzőtábor?

Linkblog

2012.03.20. 13:19 Rekucus

A legszebb dolog

Címkék: anyaság gyerekvállalás átalakulás

A hosszú hétvége egyik délutánján alkalmunk nyílt Gáborral teljesen spontán beülni egy moziba, és lesz ami lesz alapon megnézni egy filmet, amit éppen akkor és ott vetítettek. Nagyon is jól választottunk, úgy gondolom.

A mindentudók cinkosságával és együttérzésével ültük végig Rémi Bezançon francia rendező drámáját, majd egy órán keresztül beszélgettünk róla a parkban néhány sör társaságában. Rögtön az volt az első gondolatom, hogy ezt az összes gyerekvállalás előtt álló, vagy akár csak tervező párnak kötelezővé kéne tenni. Annyira igaz, és annyira őszinte, amennyire csak egy tabukat elsöprő művészfilm tud lenni. Persze ajánlom kisgyermekes családoknak is -hiszen az ő esetükben még elég közeli az élmény ahhoz, hogy megkönnyebbülve nyugtázzák: mi ezt már túléltük.

Mert itt tényleg túlélésről van szó. Egyrészt túl kell élni a hétköznapokat. A kapcsolatunk, az életünk, mi magunk gyökeres megváltozását, a mindezzel együtt járó érzéseket, gyötrelmeket, a kívülről oly gyakran érkező, mégoly jószándékú kritikát, a kétségbeesést, hogy tényleg ennyire bénák vagyunk?! Aztán, amikor már úgy érezzük, hogy rosszabb nem lehet, na akkor jön a nihil. Voltam valaki, és most senki vagyok. Éppen valakivé válok, de hogy ez a valaki pontosan milyen is lesz, mik lesznek a vágyai, a céljai, hogyan fog érezni, gondolkodni, mit akar majd az élettől, az még homályos. Először az kezd derengeni szépen lassan, hogy mit nem akarok. Hogy mit nem választok, hogy kikkel nem azonosulok, merre nem tartok. Aztán idővel, szépen lassan, ebből az egészből kibontakozik valamiféle út, ami végre járhatónak tűnik.

Ahogy olvasgattam a kritikákat, arra jutottam, hogy simán megnéztem volna azok alapján is a filmet. Egész jól megragadják a lényeget, és nem a lehúzásra mennek rá. Különösen az egyik ragadott meg, abban is egy mondat: őszintén mer beszélni olyan dolgokról, melyeket leginkább az általános eufemizmus csillogó máza vesz körül. Mi is ez a máz? Hogy az anyaság, a gyerekvállalás a legszebb dolog a világon. Hogy ez maga az igazi boldogság. Ezt látod általában a filmekben, ezt sulykolják a reklámokban, és ha a szűk környezetedben körülnézel, akkor is azt tapasztalod, hogy a friss anyák többsége valamilyen mindentudó, földöntúli mosollyal az arcán tologatja a babakocsit.  De hogy ez a tudás miről szól a valóságban, arról általában nem beszélnek még egymás közt sem.

Mert boldognak kell lenned, hiszen anya vagy. Aztán hogy mindezzel a valóságban hogyan birkózol meg, az általában senkit sem érdekel...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfiukkal.blog.hu/api/trackback/id/tr824328115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.ancsika 2012.04.23. 20:10:06

Szia,
végre sikerült regisztrálnom, hogy tudjak kommentelni :-)
Nem láttam még a filmet, pedig már többször nekifutottam, hogy letöltsem a netről.
De a téma abszolút aktuálisan érint, és kb. én is azt gondoltam a szoptatás kapcsán, hogy hol van az a rózsaszín gyönyörűség, amit éreznem kellene az iszonyat fájdalmak és a küszködés helyett, amit valóban érzek.
Olvastam valahol, hogy azok a nők, akik úgy éltek-dolgoztak gyerek előtt, hogy célokat tűztek ki, amiket elértek, vagy legalábbis azon voltak, sokkal nehezebben élik meg a picibabás időszakot, amikor is hiába a cékitűzés és az időterv hozzá, a dolgok nem csak rajtunk múlnak... Sejtettem, hogy ez velem is így lesz, de megélni sokkal nehezebb. Egyenlőre azt hiszem elég jól veszem az akadályokat, hiszen a gyerek nem érezheti, hogy bosszús vagyok, mert ő keresztülhúzza az elképzeléseimet egy-egy betervezett teendő vagy program kapcsán. Azt hiszem az apukájának ez nehezebben megy, más apukáknak is nehezebben megy? Más apukák is elfelejtik néha, hogy van gyerekük vagy legalábbis, hogy annak vannak szükségletei?
Ha egy kapcsolatban nem voltak súrlódási pontok a gyerek születéséig, akkor utána tuti, hogy lesznek, kizárt, hogy nem.
Szóval tényleg a túlélés a tét, minden szinten :-)
süti beállítások módosítása